Heleboeldag in Nunspeet

05-06-2013 08:50
VAN DE REDACTIE
0 reacties
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
NUNSPEET - De Heleboeldag wordt voor de negende keer op rij georganiseerd door de hervormde gemeente Nunspeet. Dit jaar op Zaterdag 13 juli. De dag staat bol van activiteiten. Naast de grote rommelmarkt, op het plein achter de dorpskerk, zijn er orgelconcerten, is er een tentoonstelling over het onderwerp belijdenis en worden er diverse spellen georganiseerd. Hoogtepunt is de verkoop bij opbod, deze start om 10:30 uur en natuurlijk het Rad van avontuur. De vorig jaar geïntroduceerde Amerikaanse veiling krijgt een plekje met ludieke aanbiedingen. Uiteraard is er op grote schaal aan de inwendige mens gedacht. Pannenkoeken, broodjes hamburger, taart, oliebollen en diverse andere zelfgemaakte producten, teveel om op te noemen, zijn volop verkrijgbaar. De markt is open van 9:00 tot 15:00 uur.
Met bijna 50 kramen is de rommelmarkt de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste rommelmarkt in Nunspeet. Ruim 250 vrijwilligers werken mee aan deze dag. Omdat alle goederen niet meer op het kerkplein en het plein achter de Wheme passen, wordt dit jaar een deel van de ds. Bouterlaan benut om hier goederen uit te stallen. De Heleboeldag staat dit jaar een klein beetje in het teken van een heleboel haren. Zo is er de mogelijkheid haartje te trekken, is er wat te vinden voor hem, maar zeker ook voor haar, komen we niet alleen voor haar maar juist ook voor Hem. Kapsalon Thijs Voerman maakt het mede mogelijk dat we aandacht kunnen besteden aan allerlei haren. Wat te denken van je haar opmaken of hairextensions plaatsen! Kortom voor elk wat wils , maar zeker voor haar.

De organisatie van de Heleboeldag groeit maar door. Elk jaar stijgt het aanbod van goederen en (gelukkig) ook het aantal enthousiaste vrijwilligers. Een deel van de opbrengst gaat dit jaar naar het project ,,Breng de joden thuis''. De staat Israël viert dit jaar zijn 65-jarig bestaan. Sinds Ben Goerion op 14 mei 1948 de onafhankelijkheid van de staat heeft uitgeroepen is Israël voor miljoenen Joden hun thuis geworden en zijn zij vanuit alle 'hoeken van de aarde' naar het land van hun voorvaderen geëmigreerd - in Joodse termen gezegd: 'hebben zij alija gemaakt'. Wie afkomstig was uit rijke delen van de wereld, bijv. de V.S. of West Europa, bekostigde zelf zijn/haar overtocht. Voor Joden uit arme(re) gebieden is dit een groot probleem. Om ook aan hen de mogelijkheid te bieden 'alija te maken' is de Stichting Christenen voor Israël enkele jaren geleden gestart met het project 'Breng de Joden thuis'. En dan gaat het voornamelijk om Russische Joden (Oekraïne), Falashmura's (Ethiopië) en leden van de Bnei Menashe (N.O. India). De laatstgenoemden zijn nakomelingen van de stam van Manasse, één van de 10 zgn. verloren stammen. Uit Oekraïne zijn al duizenden mensen via dit project overgekomen (dit voorjaar al 700). Maar voor velen daar is emigratie nog steeds 'toekomstmuziek'. Vanuit N.O. India zijn zo'n 1800 Bnei Menashe inmiddels in Israël, sinds december 2012 zijn daar 274 'nieuwe' bijgekomen. In Ethiopië wachten nog meer dan 7000 Falashmura's op hun verhuizing.
Er zit dus vaart in het project, maar tegelijk moet worden vastgesteld dat nog voor velen de overkomst moet worden gerealiseerd.
Naast dit doel zal de opbrengst gaan naar realisatie en onderhoud van wifi in de kerkelijke gebouwen, de organisatie van een jeugdevent en de aanschaf van een auto voor Janet van Middendorp. Janet is in april 2012 voor drie maanden in Ethiopië geweest om mee te werken aan een taalproject voor de Shinashastam en kennis te maken met SIL (het taalinstituut). Vervolgens heeft ze in Engeland een training gevolgd om Amhaars te leren. In september vorig jaar is Janet vertrokken naar Ethiopië, waar zij eerst Amhaars aan het leren is, waarna ze als alfabetiseringsmedewerker aan het werk kan. Voor het vervoer aldaar is er behoefte aan een auto. Het diaconale deel van de opbrengst wordt hiervoor gebruikt.
SqlXml execution failed. ORA-00936: missing expression
  • Agenda